Galapagos Takımadaları'nda yer alan Pinta Adası'na 1959 yılında balıkçılar tarafından taze et kaynağı olarak bırakılan 3 keçi, 10 yıl içinde popülasyonlarını 40 bine ulaştırarak adanın ekosistemine ciddi zararlar verdi. Bu durum, adanın endemik türlerinden Pinta dev kaplumbağasının neslinin tükenmesine neden oldu.
5 bin 940 hektarlık Pinta Adası, keçilerin getirilmesinden önce 180'den fazla bitki türüne ev sahipliği yapıyordu. Doğal avcısı olmayan adada hızla çoğalan keçiler, kısa sürede bitki örtüsünü tüketerek dev kaplumbağaların yaşam alanlarını yok etti.
Milli park yetkilileri tarafından başlatılan itlaf operasyonları kapsamında, Oryx dergisinde yer alan bilimsel verilere göre ilk aşamada 41 binden fazla keçi avlandı. Adanın keçilerden temizlendiğine dair erken bildirimlere rağmen, hayvanların volkanik arazide varlığını sürdürdüğü tespit edildi. 1999 yılında güncellenen takip yöntemleriyle yürütülen çalışmalar sonucunda Pinta Adası, 2003 yılında keçilerden tamamen arındırıldı.
Adada 1971'de tespit edilen ve türünün son örneği olduğu belirlenen dev kaplumbağa, 'Yalnız George' olarak biliniyordu. 1972'de Santa Cruz'daki bir yetiştirme merkezine nakledilen kaplumbağa için yapılan çiftleştirme çabaları sonuçsuz kaldı. George'un 24 Haziran 2012'de ölmesiyle Pinta devi kaplumbağası türü yok oldu. Bu olayın ardından takımadalarda yeni restorasyon projeleri başlatıldı. 20 Şubat 2026'da Floreana Adası'na 158 genç dev kaplumbağa salındı.